Personbil (B)

 

bilde4-W600

 

Opplæringen til førerkort klasse B er delt opp i fire trinn. Hvert trinn lager et kunnskaps- og ferdighetsgrunnlag for trinnet som kommer etter.

 
Trinn 1 – Trafikalt grunnkurs

Kurset er obligatorisk og det første trinnet i opplæringen. Trafikalt grunnkurs går over 17 timer og er felles for alle førerkort klasser. Kurset skal gi grunnleggende forståelse for hva det innebærer å kjøre i trafikken. Les mer om trafikalt grunnkurs.

 
Trinn 2 – Grunnleggende opplæring

På dette trinnet lærer du å bruke bilen teknisk og skaffe deg kunnskap om bil, miljøvennlig kjøring og ansvar. Det er ikke et satt antall timer på dette trinnet. Du og kjørelærer tilpasser timene etter ditt behov og hvor mye du øvelseskjører privat. Trinn 2 avsluttes av en veiledningstime, og det er kjørelærer som bestemmer om du kan gå videre til Trinn 3.

 
Trinn 3 – Trafikal del

På trafikal del lærer du å kjøre i alle typer trafikk. Målet med trinn 3 er at du skal bli selvstendig i trafikken. Du lærer om trafikantgrupper, å kjøre effektivt og behagelig, redusere risikoen for møteulykker, og forbikjøring.

Hvor mange timer du bruker på dette trinnet er helt individuelt, men det består også av en obligatorisk del:

Obligatorisk sikkerhetskurs på bane (glattkjøring) går over 4 timer. Her lærer du å unngå ulykker, og hvordan man sikrer bagasje på en forsvarlig måte.

Trinn 3 avsluttes av en veiledningstime, og det er kjørelærer som bestemmer om du kan gå videre til Trinn 4.

 
Trinn 4 – Avsluttende opplæring

Under avsluttende opplæring skal du bli så god at du kan kjøre på en ansvarlig måte og samarbeide godt med medtrafikanter. Du skal kunne velge kjøremåter som innebærer lav risiko så du motvirker at de skjer ulykker i trafikken.

Obligatorisk del er sikkerhetskurs på vei og består av fire deler.

  • Del 1 – Risiko ved bilkjøring
  • Del 2 – Landeveiskjøring
  • Del 3 – Avsluttende kjøring i variert trafikkmiljø
  • Del 4 – Refleksjon og oppsummering

 
Teoretisk prøve (Teoriprøve)

Teoriprøven tas på en trafikkstasjon. For å ta teoriprøven må du ha levert søknad om førerkort klasse B og fått den godkjent. Ta med deg gyldig legitimasjon og forbered deg på å ta en synstest.

Du må svare riktig på 85 % av alle oppgavene for å bestå prøven. Dersom du ikke består teoriprøven må du vente 2 uker før du kan ta en ny teoriprøve.

 
Praktisk prøve (Oppkjøring)

Oppkjøringen består av 55-60 minutter med kjøring under varierte vei og trafikkforhold. Ruta du kjører blir tilfeldig valgt rett før prøven starter. Du vil måtte besvare et tilfeldig spørsmål før du starter å kjøre. Måten du gjør deg og bilen klar på før kjøringen, samt måten du setter fra deg bilen på er også en del av prøven.

Du får beskjed i god tid om hvor du skal kjøre. Du blir for det meste bedt om å kjøre til navngitte steder som du finner skilt mot. Du kan bli bedt om å snu, parkere og rygge

Måten du løser oppgavene på, vurderes mest mulig som en helhet. Du vil få resultatet med en gang prøven er over. Du får en skriftlig begrunnelse for resultatet.
 

Noen tips til veien mot førerkort klasse B

  • Ha et godt samarbeid med oss fra starten av opplæringen!
  • Kjøp deg læreboken om førerkort klasse b og les denne grundig flere ganger.
  • Hvis du leser teori samtidig som du tar praktisk opplæring vil det du leser gi mer mening og være lettere å huske.
  • Det lønner seg å ta noen kjøretimer før du øver hjemme. Da lærer du raskere og du vil føle deg tryggere når du starter å øvelseskjøre hjemme. Husk at en kjørelærer kan ta kontroll over bilen hvis nødvendig og derfor unngå potensielle farlige situasjoner i starten.

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.